Bu yazımızda gönülsüz yenen aş ya karın ağrıtır ya baş atasözü ile ilgili kompozisyon metnini kısaca ele alacağız.
Yapmaya çalıştığımız bir işteki gönülsüzlük çok kötüdür. İçimizin razı gelmediği ve yüzümüzü somurtarak başlayacağımız bir işin güzel bitmesini nasıl bekleyebilirsiniz ki? İş dediğin iyi sonuçlanmak ister. Bunun için de hevesli ve onu yapmaya istekli olmak lazımdır. Hiçbir şekilde istemediğiniz bir işi zorla yaptığınızda elbette o işte sorunlar yaşanır.
Mesela siz istemediğiniz bir iş verilse onu yapmak çok zor gelir. Bu nedenle elinize yüzünüze bulaştırırsınız. Bir işin severek, isteyerek veya gönüllü olarak yapılması çok önemlidir. Çünkü içimizden gelerek bir iş yaptığımızda ona çok fazla özen gösteririz. Böylece daha verimli oluruz. Oysa gönülsüzce yapılan bir işte ne başarı sağlanır ne de verim elde edilir. İstemediğiniz bir işi yapmak zorunda kaldığınızda yüzünüz asılır. Böyle somurtup durursunuz. Etrafınızdaki kişiler bu konudaki rahatsızlığınızı hemen anlar. Öyle bir durumda hangi işle meşgulseniz bir an önce olsun bitsin diye düşünürsünüz. Örneğin gönülsüz yenen bir aş mideyi nasıl rahatsız ederse, istenmeyerek yapılan bir iş de öyle kötü sonuç doğurur. Bu yüzden işin güzel ve başarıyla sonuçlanması için içimizden gelerek yapmak çok önemlidir.
Kısacası işte gerçek anlamda başarı onu yürekten isteyerek yapmaya bağlıdır. Bizler de işimizi sevmeliyiz. Zorla yaptırılan bir iş mide bulandırıcı olduğu gibi ondan hiçbir hayır da gelmez. Kendisi istemediği halde ailesinin baskısıyla başka bir bölümü seçen veya bir işi yapmaya mecbur bırakılan kişi o işte verimli olamaz. Aynı zamanda mutsuz bir birey olur.