Hizaya gelmek deyimi anlamı ile ilgili kısaca bir kompozisyon yazınız.
Bir kimse yanlış davranışlarda bulunuyor olabiliyor. Onun bu tavrı etraftakilere rahatsızlık verebilir. Hatta bu iş başkalarına zarar vermeye kadar gidebilir. Örneğin bir öğrenci okul kültürüne sahip değilse derste aykırı davranışlar gösterir. Ders sırasında sessiz olmak gerekirsek o, dersi dinlemediği gibi diğer öğrencilerin konuyu anlamsına engel olur. Ayrıca sınıfın düzenini bozar.
Öğretmen bir kez uyarı, iki kez uyarır. Ama her şeyin bir sınırı olduğu gibi sabır taşı çatlar. Bundan sonra o öğrenciye bir ceza verilir. Kendisine uygulanan ceza veya yaptırım sonunda öğrenci yola gelir, yani düzelir. Onun bu halini anlatmak için hizaya gelmek deyimi kullanılır. Bir ortamda bir insan söz ve eylemleriyle çevredekileri rahatsız ediyorsa ona bir yaptırım uygulanması gündeme gelir. Aldığı cezai durum karşısında o kişi akıllanır. Eski davranışlarından vazgeçerek onları bir daha yapmamaya başlar. Artık sorun çözülmüş ve etraftakiler rahatına kavuşmuş olur. Akıllanan kişi de hizaya gelmiş olur.
Kısaca özetlemek gerekirse toplumun düzenini bozan, aykırı ve yanlış davranışlar sergileyen birinin yola gelmesi hizaya gelmek deyimi ile ifade edilmektedir. Söz konusu deyimi cümle içinde kullanalım. Yaramaz öğrenci disiplin cezası alınca hizaya geldi. Yaşadığı bu olay ona ders oldu, artık hizaya geldi. Görüldüğü gibi bu cümlelerde kişi önceden haddi aşan davranışlarda bulunuyormuş. Aldığı ceza veya yaşadığı ibretlik olay sonunda düzelmiş.
Etiketler
Deyim