Bu bölümdeki metni inceleyerek az söz erin yüküdür çok söz hayvan yüküdür sözü ile ilgili kompozisyon yazısı adına kısaca fikir edinebilirsiniz.
Er olana az konuşmak yakışır. Az konuşan üzerine fazla yük almamış olur. Çünkü söylediğimiz her sözün bize belli bir ağırlığı vardır. Hani vebal almak derler ya, işte çok konuştuğumuzda, olur olmaz her konuya yorum yaptığımızda belki de başkalarının vebalini alırız. Dolayısıyla insan çok konuşmamalıdır. Çok konuşup da haddini aşan, boyundan büyük işlere söz eden kişiler üzerine taşıyamayacağı kadar ağır yük almış olurlar.
İnsan az ve öz konuşmalıdır. Çok konuşmak bir hayvanın sırtındaki yük gibi, başımıza iş açabilir. Yani fazla konuşmak, gereksiz yere başımızın ağrımasına nende olabilir. Çünkü dil, her tarafa dönmektedir. Bazen olmadık sözler söyler, yanlış anlaşımlara mahal verebiliriz. Ondan sonra ayıkla pirinci taşını durumuna düşeriz. Bundan dolayı sözü uzatmaya hiç gerek yoktur. Az konuşarak sırtımıza fazla yük binmesini de engellemiş oluruz.
Örneğin çok söz edersek, daha sonra ben öyle demek istememiştim, diye konuya açıklık getirmek durumunda kalabiliriz. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi sözün fazlası da insanlar için ağır bir yük gibidir. Hayatta bazı eylemler gereksizdir. Çok konuşmak da bunlardan biridir. Önemli olan söylemek istediklerimizi az sözle ifade etmektir. Fazlalık olan her şey etraftakiler tarafından istenmez. Çok konuşmak da hem bizi zora sokar, hem de itibarımıza gölge düşürür. Dolayısıyla er olan insan için en uygun olan davranış biçimi gereksiz konuşmaktan kaçınmaktır.
Sonuç olarak insana yakışan az konuşmaktır. Az konuşmanın bir zararı olmaz. Ancak dilimizi tutmayıp çok konuştuğumuzda haddinden fazla sözler söylemiş oluruz. Bu da hayvanları taşımakta zorlandığı bir yük gibi bizi uğraştırır. Ondan sonra işin içinden çıkmak için çırpınıp durmak zorunda kalırız.
Etiketler:
Kompozisyonlar