Körle yatan şaşı kalkar atasözü anlamı ne demek? Bu söz ile ilgili kompozisyon yazınız.
İşe yaramaz, kötü kimselerle arkadaş olan biri kötü huylar edinir. Demek ki kötülerden uzak durmak bizim için daha iyidir. Mutlaka arkadaşımız olacak ama onların nasıl biri olduğuna dikkat etmeliyiz. Huyu suyu kötü olan, geçim nedir bilmeyen, kavgacı, düzenbazın biri olanlarla neden arkadaşlık edelim ki? Böyleleriyle arkadaşlık kurmak en çok bize zarar verir. Çünkü biz de onun kötü huylarından alırız. En doğrusu ondan uzaklaşmak ve araya mesafe koymaktır.
Örneğin yakın arkadaşınız başkalarının eşyasını izinsiz alıyor olabilir. Çıkarları uğruna sizi satabilir. Üslubu kaba, ağzı bozuk olabilir. Onunla arkadaşlık ettiğinizden bu tür istenmeyen davranışları siz de bir gün yapabilirsiniz. Çünkü arkadaşlığınızın etkisiyle alışılmadık kötü huylar size bir zaman sonra normal gelebilir. Yani aynı şeyler size de bulaşır. Sorunun kaynağı değersiz kişilerle arkadaşlık etmektedir. Dolayısıyla yakınlık kuracağımız kişiler anlamında seçici olmak gerekir. Körle yatan şaşı kalkar atasözü, kiminle arkadaş veya dost olacağımızın önemini ortaya koymaktadır. Bu kişi kötü huylara sahip biri olabilir. Hırsızlık gibi kötü alışkanlıklara sahip olabilir. Ya da anlayışsız biri olabilir. Bu tür karakter özelliğine sahip biriyle yakınlık kurmak bizi de olumsuz etkiler. Bundan dolayı etrafımızdaki insanları iyi analiz etmeliyiz. Kötü, ve rahatsızlık verici huyları olanlardan uzak durmalıyız.
Sonuç olarak karakterimiz etrafımızdaki kişilere göre şekillenmektedir. Bu anlamda çevremizi iyi tanımalı; kötü kalpli, anlayışsız, kötülük yapmaktan çekinmeyen birileriyle samimiyet kurmamalıyız. Zira birlikte zaman geçirmek, çok sık olarak aynı ortamda bulunmak kişilerin davranışlarının birbirine yansımasına neden olur.