Bu bölümü okuyup bitirdiğinizde keskin sirke küpüne zarar atasözü ile ilgili kompozisyon yazısı için fikir sahibi olacaksınız.
İnsan öfkesi en çok kendine zarar verir. Çünkü bu sinirin etkisiyle kendi vücudunu yıpratır ve ruh sağlığını bozar. Bundan işleri de kötü yönde etkilenir. Daha açık bir ifadeyle her şey alt üst olur. Bu yüzden öfkeli olmak hiçbir zaman iyi değildir. Yapı gereği sinirli olan insanlar aslında en büyük zararı kendisine verir.
Yaşanan bir şey karşısında sinirlerine hakim olamayıp öfkesine yenik düşen biri yalnızca karşı tarafı üzmüş olmaz. Bunun kendine de birçok zararı olur. Bir anda bağırır, çağırır, ortalığı kırıp döker ama bir süre sonra sakinleşince zararın farkına varır. Bu da o kişinin başına çok kötü şeyler getirebilir. Hayatta bizi kızdıracak her türlü olay yaşanabilir ama doğur olan sakin kalmaktır. Öfkeyi kontrol eden biri olmak bu anlamda kendi sağlığımız için de çok önemlidir. Öfkeye yenik düşmek insanı kendi içinden yıkmaya başlar. Sinir anında gözümüz hiçbir şey görmüyor. Ne dediğimizin farkına varamıyoruz. Olaylar durulunca, ortalık yatışınca verilen zararın ne kadar büyük olduğu ortaya çıkıyor. O zaman da başımızı taşlara vuruyoruz. Dolayısıyla öfke duygusunun zararından kendimiz korumak gerekiyor.
Sonuç olarak kızgınlığın insana hiçbir faydası yoktur. Aksine vereceği zarar çok daha fazladır. Böyle davranışlarımızın kontrolünü kaybetmekle, sinirden kendimizi yiyip bitirmekle bir yere varamayız. Kısacası kızgınlık anında oturmalı, su içmeli, sakinleşmeyi beklemeliyiz. O zaman daha iyi düşünebilir ve kötü durumlara yol açmanın önüne geçmiş oluruz. Kafamızın içinde öfke varsa, kendimize hakim olamayıp da ortalığı yakıp yıkmanın bir anlamı yoktur. En iyisi bu fırtınanın geçmesini beklemek ve ruh sağlığımızı düşünmektir.
tsk
YanıtlaSil