Bu bölümdeki yazıyı inceleyerek bugünün işini yarına bırakma atasözü ile ilgili kompozisyon hakkında örnek alarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Bir iş şu anda yapılmalıysa hemen onu tamamlamalıyız. Sonra yaparım deyip de üşengeçlik ettiğimizde aslında iş kaygısını da ertelemiş oluruz. Yani bugünün işinin bugün bitmesi daha iyi olacaktır. Bir işi ertelemek daha sonra çok yorucu boyutlara ulaşır. Bu yüzden şu anda ne yapılması gerekiyorsa onu yapmalıyız.
Örneğin canınız hiçbir şey istemez, hele sonra yaparım dediğiniz işler olabilir. Henüz tamamlanmadığı için sonraya bırakılan işleri yapmak daha ağır gelir insana. Bu nedenle en doğrusu işi olması gereken zaman aralığında yapmaktır. Çünkü işinizi bitirmenin rahatlığını yaşarsınız. Sonraya bırakılan bir iş ise insanın gözüne büyük görünür. Belkide içinden çıkılamaz bir hale gelir. Keşke önceden yapsaydım da kurtulsaydım diye düşünürsünüz. Onun için işlerimizi aksatmamalı, o anda bitirmeliyiz. Böyle olunca gönlümüz de rahat eder. Mesela bir adam, bahçesini saran sarmaşıkları görünce bunları daha sonra temizlerim diye düşünmüş. İşi o gün için yapmamış. Aradan birkaç gün geçince sarmaşıklar boy atmış. Her yeri kaplamış. Adam bakmış ki bahçe sarmaşıklara her taraftan kuşatılmış. Artık onları temizlemeye çalışmış ama çok da yorulmuş. Bugünün işini yarına bırakmasaydı bütün bunlara gerek kalmayacaktı. Aklına bu atasözü gelmiş o an için.
Sonuç olarak işlerin de bir yapılma zamanı vardır. O anda halledilmesi gerekiyorsa sonrası için çok daha rahat oluruz. Halbuki onları önemsemeyip başka bir zamana ertelersek iş işten geçer. Daha büyük bir sorun haline gelir. Bu yüzden her şeyi yerinde ve zamanında halletmek gerekir. Yani verilen bir işi zamanında yapmak çok daha iyi olur.