Bu bölümdeki yazıyı inceleyince söz gümüşse sükut altındır ile ilgili kompozisyon yazacak duruma geleceksiniz.
Konuşma ve susma arasında bir kıyaslama yapacak olursak susmanın kıymeti daha büyüktür. Çünkü susmak çok güzel bir huydur. Lak lak edip insanların kafasını ütülemektense az konuşup iyi bir dinleyici olmak her zaman için daha iyidir. Bu demek değil ki hiç konuşmayalım. Yeri geldiğinde elbette kendimizi ifade edeceğiz. İlgili olduğumuz konuda düşüncelerimizi söyleyeceğiz. Ama konuşmakta ipin ucunu kaçırırsak bu artık can sıkmaya başlar.
Sözü gereğinden fazla uzatan insan çevresine büyük rahatsızlık verir. Ama iyi bir dinleyici olursak bu tutum erdemli bir davranış olarak toplumda daha çok kabul görür. Mesela bulunduğunuz ortamda hiç susmayan sürekli gevezelik eden biri varsa ondan çok rahatsız olursunuz. İçinizden bir sussa da kafamızı dinlesek dersiniz. Bu konuda kendimizi de yoklamalıyız. Çok mu konuşuyorum, acaba etrafımdakiler benden bu anlamda şikayetçi mi diye düşünmeliyiz. Sadece konuşmamız gereken anda yeteri kadar konuşursak hem gevezelik etmemiş oluruz hem de kimseyi rahatsız etmeyiz. Dolayısıyla insan ilişkilerinde bu ölçüye dikkat etmek gerekiyor. Olması gereken de budur.
Kısaca toparlarsak çok konuşmak iyi değildir. En doğrusu az konuşup öz konuşmaktır. Çok konuşanlar için söylenen dır dır edip de kafamı şişirme sözünü hatırlayınca sükutun önemini daha iyi anlıyoruz. Söz ve sükutu değerli madenlere benzetebiliriz. Konuşma olarak anlatılmak istenen söz gümüş gibidir. Fakat sükut ondan daha değerli görüldüğü için altına benzer. O zaman hangisini tercihi edeceğinize siz karar verin.
Etiketler
Kompozisyonlar