Bu bölümdeki yazıyı incelediğiniz zaman yalancının mumu yatsıya kadar yanar atasözü ile ilgili bir kompozisyon yazacak kadar fikir edinmiş olacaksınız.
Yalan söyleyen biri sanmasın ki yalanım hiçbir zaman ortaya çıkmayacak. Yalan eninde sonunda anlaşılır. Kişinin yalan söylediği er geç belli olur, açığa çıkar. O yüzden yalancılıktan uzak durmak gerekir. Zaten annelerimiz biz küçükken hep bizlere yalancının hiçbir işi rast gitmez diye tembihte bulunurlar. Çok haklı olduklarını düşünüyorum. Hem yalandan kime ne fayda gelmiş ki? Anlayacağınız yalanın her türlüsü çok kötüdür.
Yalan söylemek hiç kimseye herhangi bir yarar sağlamayacağı gibi kişinin çevresindeki değerini de azaltan bir durumdur. Yani yalancının bu işten zarar görmesi kesindir. İşin sonunda hem yalancı olduğu anlaşılır, hem de çevresindekilerin güvenini yitirir. Onun için yalana hiç gerek yoktur. Zaten söylenen bir yalan anı kurtarmak içindir. Kısa bir süre etkili olabilir ancak vakti geldiğinde ne olduğu anlaşılır. Bu nedenle yalanı bir sığınak ve kurtarıcı gibi düşünmemeliyiz. Şartlar canımızı yaksa da gerçekleri söylemek daha iyidir.
Örneğin biz öğrenci olarak bazen sınavlardan düşük not alıyoruz. Bunu ailemizin bilmesini istemiyoruz ve onlardan gizlemeye çalışıyoruz. Anne veya babamız notlarımız sorduğunda hoca daha okumadı falan gibisinde yalan söylüyoruz. Halbuki bu yalan, bir gün açığa çıkacak. Gerçeklerin açığa çıkma gibi bir huyu olduğunu bilmiyoruz. Karne günü gelip çatınca ailemizden sakladığımız düşük notlar açığa çıkıyor. İşte o zaman yalancının mumu yatsıya kadar atasözünün anlamını yaşayarak öğrenmiş oluyoruz.
Sonuç olarak yalan; hiç iyi olmayan, bize zarar veren, itibarımızı azaltan çok kötü bir alışkanlıktır. Bu alışkanlıktan kurtulursak, dürüst biri olursak çok iyi bir iş yapmış oluruz. Eninde sonunda yalancının aldatmacası belli olacaktır. Bu yüzden aklımızı başımıza almalı, yalandan uzak durmalıyız.
Teşekkür ederim ❤️
YanıtlaSilTeşekkür Ederim
YanıtlaSil