Bu bölümü inceleyince altın yere düşmekle pul olmaz atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazacak şekilde fikir edineceksiniz.
Altın bildiğiniz gibi çok değerlidir. Yere düştüğü zaman da değerinden hiçbir şey kaybetmez. Altın yere düşse bile altındır, yine değerlidir. Bu atasözü aslında insanlarla ilgili mecaz anlam taşımaktadır. Örneğin insanın bilgili, kültürlü, ahlaklı, erdemli, yetenekli olması altına benzetilir. Bu anlamda değeri yüksek olan bir kişi bulunduğu konumdan herhangi bir sebeple uzaklaştırılsa dahi değerinden bir şey eksilmez.
Bir insan okumuş ve sahip olduğu bilgi ve yetenekle belli bir makama gelmişse o insan artık bir altın gibidir. Böyle bir insan işini kaybetmiş de olsa yine değerinden bir şey kaybetmez. O insan yine görgülü, bilgili, kültürlü, ilim sahibi biridir. Yani altın yere düşmekle pul olmaz atasözünde de belirtildiği gibi yetenekli, iş sahibi bir insan da elinden işi alındığı zaman bile yine değerli bir insandır. İnsanın erdemli ve bilgili oluşu onun altın gibi yapar. Hangi makam veya mevkide olursa olsun bir insan bulunduğu makamdan uzaklaştırılsa bile o yine işi ile ilgili olarak değerinden bir şey kaybetmez. Çünkü o artık okumuş, bilgi sahibi olmuş, görgülü ve bilgili biri haline gelmiştir. Bu yüzden olaya bir altın gibi bakarsak görgülü, bilgili insanlar da bulundukları konumdan ayrılmak zorunda kalsalar bile onların değeri kaybolmaz.
Hayat insana her şeyi yaşatabilir. Bugün yüksek bir makamda olan biri yarın belki de bu makamını kaybedecektir. Ama o kişi yine değerli olarak kalacaktır. Çünkü onun bir uzmanlık alanı var ve bu konuda bilgisini ve yeteneğini artırmıştır. Makam ve mevki kaybedilse bile insanın değeri, bilgisi, kişiliği kaybedilmez. Altının değeri de bulunduğu yer ile ölçülemez. Yani altın gibi olan bir insan yere düşse bile değeri aynı kalır.