Bu yazımızda yazın başı pişenin kışın aşı pişer atasözü ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca söz edeceğiz.
Yazın o kadar zorlu koşullarda çalışıp çabalamak, ter dökmek bütün kış daha iyi bir şekilde yaşamak içindir. Çünkü yaşadığımız her gün için temel ihtiyaçlarımız olacaktır. Bunları kendi çabamızla karşıladığımız takdirde kimseye muhtaç duruma düşmeyiz. Dolayısıyla ileride kendi geçimimizi kolayca sağlamak adına uygun vakitlerde çalışmalıyız.
Bir çiftçi için yaz çalışma mevsimidir. Çünkü havalar ısınmış ve tarım yapılabilir koşullar uygun demektir. Ya da herhangi bir inşaat işçisi için yine yaz çalışmanın en uygun olduğu dönemdir. Bunlar o güneş,in kavurucu sıcağında niçin çalışıyor hiç düşündünüz mü? Bu sorunun cevabı çok nettir. Zira önlerinde dağ gibi kış var. Kışın ise olumsuz hava koşulları çalışmaya müsait değildir bildiğiniz gibi. havalar karlı ve soğuktur. Ayazdan el ayak buz keser adeta. Böyle bir havada ise çalışmak mümkün değildir. Demek istediğim çalışmaya en uygun zamanda çalışacağız ki kışın da kimseden bir şey dilenmek durumunda kalmayalım.
Kısaca özetleyecek olursak, insan hayatının ilerleyen dönemlerinde kendi ihtiyaçlarını gidermek amacıyla genç, dinamik ve sağlıklı olduğu dönemlerde çok çalışmalıdır. Zira bu dönemde çalışmak için gereken şartlara sahibiz. Elimiz, ayağımız tutuyor, sağlığımız da yerinde oluyor. Daha bir dayanıklı halde oluyoruz. O yüzden çalışmaya uygun olduğumuz yaş aralığında iyi bir şekilde çalışıp gelecek günlerimizde arzuladığımız hayata hazırlık yapmalıyız. İleride işim sağlam olsun, gelirim iyi olsun, aldığım kazançla evimin veya ailemin temel ihtiyaçlarını karşılayayım, kimseden borç almak durumunda olmayayım diyorsak öncesinden çalışıp kazancımızı artırmalıyız. İşte bu durum, kışa hazırlık için yaz boyu çalışmaya benzer.