Bu sayfada “içinde anlatım bozuklukları olan metin” konusundan kısaca söz edeceğiz.
Öğretmen derste öğrencilere içinde anlatım bozuklukları olan metin yazın, dedi. Remzi bu konuda çok istekliydi. Hemen başladı yazmaya. İlk olarak metninde gereksiz sözcük kullanımına yer vermek istedi. Örneğin otobüsteyken ihtiyarlara ve yaşlılara yer vermeyi tavsiye etti yazısında. Bu cümlesinde ihtiyar ve yaşlı eş anlamlı olduğu için anlatım bozukluğu vardı. Daha sonra yazmaya devam etti.
Remzi'nin içinde anlatım bozuklukları olan metni şöyleydi: Bir gün otobüsle çarşıya iniyorduk. Otobüsün içi tıklım tıklım doluydu. Bir de baktım ki ayakta olan yaşlılar var. Hemen aklıma otobüsteyken yaşlılara ve ihtiyarlara yer vermek düşüncesi geldi. Bunu yakın arkadaşım Berkan'a anlatınca o da bana hak verdi. Yalnız Berkan bana bu cümlede anlatım bozukluğu var, dedi. Neyse çarşıya gelmiştik. Artık otobüsten indik. İleriye doğru yürürken karşıdaki tabelada ağrısız diş çekilir yazıyordu. Ben de Berkan bak burada da anlatım bozukluğu var, dedim. Çünkü bu cümlenin en doğru şekli diş ağrısız çekilir şeklinde olmalıydı. Berkan beni bu anlatım bozukluğunu bulduğum için tebrik etti.
Oradan aşağı doğru hızlı bir şekilde iniverdik. (inivermek zaten hızlı olan bir şey olduğu için burada da anlatım bozukluğu var.) Berkan ve ben kitapçıya girip okumak istediğimiz eserlerden almak için kitaplara bakıyorduk. O sırada Berkan kulağıma sessizce fısıldadı.(Fısıldamak zaten sessizce yapılır. Dolayısıyla bu kısımda da anlatım bozukluğu yaptık.) Beğendiğimiz kitaplardan birkaçını alıp eve döndük. Annem beni kitap okuma hevesimden ötürü kutladı. Artık bu kitapları okuyup okuma anlama hızımı geliştirmek istiyordum. Zira okuduğumu çabuk anlamak için buna ihtiyacım vardı. Remzi, bu metnini sınıfta okuyunca öğretmen çok beğendi ve onu tebrik etti.
Etiketler
8. Sınıf