7. Sınıf Türkçe için istenen soru: “Hiçbir gemi bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi katılımlı konuşma yöntemini kullanarak anlatınız. Konuşmanız sırasında aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.
Öncelikle ben konuşurken konuşma sürecine sizin de katılmanızı, görüş belirterek farklı bakış açıları sunmanızı isterim. Uzaklara gitmek için illa bir araba, uçak, gemi veya trene binip yolculuk etmemiz gerekmiyor. Bunu oturduğumuz yerden bile yapabiliriz. Nasıl derseniz, kitaplara uzaklara hatta bir geminin götürdüğü yerlerden daha uzaklara bile gitmek mümkündür.
Ulaşım araçlarıyla çıkacağımız yolculuklarda gidilecek yerler çok uzakta da olsa bellidir. Oysa kitaplar ucu bucağı olmayan sınırsız dünyaları ayağımıza getirir. Kitaplar bizi hiç tahmin edemeyeceğimiz kadar uzaklara götürür. Kitap okurken kendimizi olaylara kaptırır, kahramanlardan biri oluverir, derin düşüncelere dalar, farklı coğrafyalara yelken açarız. Bu yolculukta gittiğimiz yerler o kadar uzaktır ki, ne kadar uzakta olduğumuzu anlayamayız. Bir kitap bütün ulaşım araçlarından da daha uzağa götürür bizi. Bunun için hiçbir gemi bizi bir kitap kadar uzağa götüremez denmiştir. Dolayısıyla kitap okumaya önem vermeliyiz. nereye gidersek gidelim yanımızda, çantamızda bir kitap bulundurmak gerekir. Canımız sıkıldığında kaldığımız yerden açar okuruz. Farklı diyarları keşfederiz. Düşüncelerimiz eşliğinde bir yerden başka bir yere geçeriz.
Kısacası kitapların bizi uzaklara götürmesi çok farklı bir duygudur. Bir bakarsınız ki kitap okurken kendinizi çok uzakta bulursunuz. Dünyanın bilinmeyen hiç gidilmemiş yerlerine gitmekten eşsiz bir tat alırız. Bunlar kitap okuyanlar için çok güzel duygulardır. Bu durum anlatılmaz yaşanır. Konuşmamın sonuna geldim. Bana katıldığınız ve beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.