İlim İlim Bilmektir, İlim Kendin Bilmektir, Sen Kendini Bilmezsen, Ya Nice Okumaktır Konuşma Metni

Bu bölümdeki metni inceleyerek "Aşağıdaki dizelerden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla defterinize bir konuşma metni yazınız." sorusunu yapmak için kısaca fikir edinebilirsiniz.

Dizelerde verilen söz: İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır. Yunus Emre

Merhaba sevgili arkadaşlar, "İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır." sözü Yunus Emre'nin bilgi ve eğitim üzerine söylediği üzerinde çokça düşünmemiz gereken bir sözdür. Bu dizeler eğitimin ve bilginin önemi vurguluyor ve gerçek bilgiye ulaşmanın insanın içsel farkındalığına katkısını ortaya koyuyor. Bu yüzden burada bilginin ve öğrenmenin derin anlamı üzerinde durmak gerekiyor.

Bu dizeler düşündüren ve eğitimin gerçek amacını sorgulatan bir mesaj taşıyor. Öncelikle, ilim nedir sorusuna cevap bulmalıyız. İlim, sadece kitaplarda yazılı olan bilgiler değildir. İlim, aynı zamanda yaşadığımız hayatta edindiğimiz deneyimlerdir. Fakat bu bilgilerin, kişinin kendisini tanımasıyla birleşmediği sürece, eksik kalacağı gerçeğini de unutmamalıyız. Gerçek bir öğrenme, yalnızca dışarıdan alınan bilgi ile değil, içe dönmek, kendimizi tanımak ve bu bilgileri hayatımıza uyarlamakla mümkündür.

İlim demek, okumak demektir. İnsanlar sadece okuyarak bir meslek sahibi olmakla kalmaz. Aslında okumak, insanın kendini bilmesini, tanımasını sağlar. Bu yüzden ilim kendini bilmektir ifadesiyle öğrenilen bilginin içimize dönerek kendimizi tanımayı sağladığı vurgulanmıştır. Eğer insan okuyup da kendini bilmezse, bu nasıl okumaktır sorusuyla karşılaşır. İlim görmek insanı insan yapar. İlim sayesinde düşünmeyi öğrenir, kendi özelliklerimizin farkına varırız. Böylece aslında kim olduğumuzu anlarız.

Okumak sayesinde insanlar hem bir şeyler öğrenir, hem görgüsünü bilgisini artırır, hem de hayata hazırlanarak bir alanda meslek edinir. Bunun dışında ilmin yani okumanın insana sağladığı en önemli katkı insanın kendini bilmesidir. Kendini bilmeyen bir insan gerçek anlamda ilim görmemiş veya okumamış demektir. Çünkü öğrenim gören bir insan eğitimli olur. Bu tür kimselerin okumayanlara göre daha kültürlü, anlayışlı bir kişiliğe sahip olduğunu görürüz. Onlar her yerde ilmin verdiği olgunlukla kendini bilen kişilerdir. Biz de okuyup haddimizi bilmeli, sınırları aşmamalıyız.

Kısacası ilim gerçek anlamda kültürlü, kendini bilen, düşünerek hareket eden biri yapar. Bundan dolayı eğitime, okumaya, ilme önem vermek hepimizin de yararına olur. Önemli olan bu bilgilere ne kadar hakim olduğumuz, bu bilgileri nasıl yorumladığımız ve hayatımıza nasıl uygulayabildiğimizdir. Sen kendini bilmezsen, ne kadar çok okursan oku; bu bilgiler senin için yalnızca birer harf, birer kelime, birer cümle olarak kalacaktır. Sevgili arkadaşlar, hayatımızdaki tüm öğrenim yolculuğunda, kendimizi bilmek, kendimize ve başkalarına daha iyi hizmet edebilmenin anahtarıdır. Unutmayalım ki; gerçek bilgi, kendini bilmekle başlar. Bu yüzden dışarıdan öğrendiğimiz bilgiyle kendimizi tanımaya önem vermeliyiz. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski